Als u van gedachten bent veranderd en uw leasecontract voor een personenauto wilt opzeggen, zijn er manieren om dat te doen. In dit blogbericht zetten we de stappen uiteen die u moet nemen om uw leasecontract te annuleren. Houd er rekening mee dat er boetes kunnen zijn voor vroegtijdige beëindiging, dus het is belangrijk om uw contract zorgvuldig te lezen voordat u actie onderneemt.

Laten we beginnen!

Beëindiging door een valide reden

Je private lease contract is bindend na een bedenktijd van 14 dagen, dus je kunt niet zomaar van de auto af, tenzij er heel goede redenen voor zijn.

De bedrijven bedoelen meestal één of meer situaties zoals invaliditeit (meestal gelden minimumpercentages van 50%), werkloosheid wegens (bij een contract voor onbepaalde tijd) contract voor de werknemer die buiten zijn/haar schuld zijn/haar baan kwijt is, of ontbonden geregistreerd partnerschap/ samenlevingsovereenkomst.

Het contract kan kosteloos opgezegd worden als je niet langer de middelen hebt om je nieuwe levensomstandigheden te betalen. Je moet dit dan wel eerst schriftelijk kunnen overleggen. Als dat lukt is er geen verdere discussie nodig over opzeggingskosten of andere aanverwante zaken.

Je kunt bij het samenstellen van het leasecontract ook een optie laten opnemen voor onverwachte situaties, waarbij je een klein maandelijks bedrag extra betaalt. Als je komt te overlijden kan het contract ook worden beëindigd. Voorwaarde is dan wel dat als je het contract samen met iemand anders hebt ondertekend, deze het leasecontract voor zijn/haat rekening neemt.

Om een andere reden

Kun je geen seconde langer wachten? Je kunt je huurcontract vroegtijdig beëindigen, maar helaas niet zonder boetes of kosten. Je moet dan wel eerst een opzegvergoeding betalen die bepaald wordt in de algemene gebruiksvoorwaarden die verschillen per bedrijf. Lees deze dus goed door voor je opzegt! De meeste leasemaatschappijen staan beëindigde contracten toe vanaf 1 jaar na de begindatum van het leasecontract.

Zaken om rekening mee te houden bij tussentijdse beëindiging

Hieronder volgen enkele punten waarmee je rekening moet houden als je je privé-leasecontract voortijdig wilt beëindigen.

Informeer bij de leasemaatschappij hoeveel het opzeggen kost en wanneer die vergoeding betaald moet worden. Je moet ook vragen welke methode ze gebruiken om deze prijs te berekenen, en of Keurmerk Privé Lease van toepassing is (en zo ja, welke aanvullende voorwaarden gelden).

Als er iets is dat buiten de gewone omstandigheden valt, zoals ontslag uit de dienstbetrekking wegens echtscheiding, zorg dan bij de eerste gelegenheid voor bewijsstukken in het dossier!

Je annuleringskosten omvatten alle extra kosten (schade, meer kilometers) die je moet betalen boven het standaardbedrag. Het is altijd verstandig er rekening mee te houden dat er voor bepaalde soorten of bedragen annuleringstermijnen kunnen bestaan (bv. minimaal 30 dagen), dus zorg ervoor dat je opzegtermijn niet langer is!

Voorkom die opzeggingsvergoeding

Er is trouwens een manier om die opzeggingsvergoeding niet te hoeven betalen. Namelijk- je kunt afstand doen van je leasecontract en het gratis door iemand anders laten overnemen! Degene die het overneemt in de auto rond rijdt (en vaak tegen een voordelige prijs). Niet alle leasemaatschappijen werken hieraan mee, maar als de jouwe dat wel doet vraag ze er dan zeker naar.

Conclusie

Dus, als je voor de situatie komt te staan dat je je huurcontract wilt opzeggen, weet dan dat je wel degelijk opties hebt en dit is wat je moet doen. Zeg vroegtijdig op en voorkom boetes door deze eenvoudige stappen te volgen. En onthoud dat het nooit kwaad kan om het te vragen – Het ergste wat ze kunnen zeggen is “nee”.

Bedankt voor het lezen!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen