Een verzekering voor je auto uitzoeken is best lastig. De keuze uit dekkingen is groot en ook het flinke aantal verzekeraars maakt de keuze niet eenvoudiger. Om je een handje te helpen bij het vinden van een autoverzekering, hebben we een mini-stappenplan opgesteld. Doorloop de vier stappen en ontdek welke verzekering het best bij jou en je auto past.

Stap 1: Ontdek de verschillende opties

Als Nederlanders zoeken we graag naar de beste deal. Hierbij zijn we al gauw geneigd om ons op de laagste prijs te focussen. Op het gebied van verzekeringen is dit echter niet aan te raden: goedkoop kan snel duurkoop worden als de dekking onvoldoende blijkt te zijn. Daarom is het verstandig om eerst bepaalde factoren in beeld te brengen die invloed hebben op de prijs. Denk bijvoorbeeld aan: je schadevrije jaren en aan gegevens over de auto zelf. Ook de mate waarin je bereid bent risico te lopen, speelt hierbij een rol. Heb je hier een globaal beeld van? Dan kun je op internet rondkijken wat een verzekering voor je auto ongeveer kost. Voor je autoverzekering berekenen zijn diverse tools te vinden.

Stap 2: Kies voor een basisdekking

Verschillende factoren spelen een rol bij de keuze voor een basisdekking. Zo is de dagwaarde en de leeftijd van de auto van invloed, maar ook de bereidheid om zelf financieel op te draaien voor schade. Auto’s dienen minimaal WA-verzekerd te worden. Met deze dekking ben je verzekerd voor schade die je toebrengt aan anderen. Wanneer je een autoverzekering met beperkt casco (ook wel WA+ genoemd) afsluit, verzeker je jezelf ook tegen diefstal en schades waar je zelf niets aan kunt doen zoals botsing met een dier of ruitschade. Een volledige cascoverzekering (all risk) biedt de meest volledige dekking en vergoedt ook schade die je zelf aan je eigen auto hebt veroorzaakt.

Stap 3: Selecteer aanvullende dekkingen

Het afsluiten van aanvullende dekkingen is optioneel. Toch is het handig hier even bij stil te staan, zodat je een goede afweging kunt maken. Zo kan het verstandig zijn om een ongevallen- of schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Ook een module voor rechtshulp kan uitkomst bieden als je auto betrokken raakt bij een aanrijding waarvan de schadeafhandeling tot een conflict leidt. Wat aanvullende dekkingen precies vergoeden, verschilt per verzekeraar. Neem de voorwaarden daarom goed door om de beste keuze te maken.

Stap 4. Vergelijk verschillende aanbieders

Ook op autoverzekeringen valt te besparen. Sommige verzekeraars geven namelijk korting op de premie als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo kan er bijvoorbeeld een percentage van je maandbedrag afgaan als je langere periode geen schade claimt of meerdere voertuigen verzekert. Ook bieden sommige verzekeraars een gratis overstapservice aan. Het gebruik hiervan kan voordelig uitpakken, dus het loont om jaarlijks de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Eenmaal voor een verzekeraar gekozen? Sluit de verzekering dan direct af. Als eigenaar en kentekenhouder van een auto, heb je namelijk verzekeringsplicht.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen